A kerékpár gumik két nagy részből állnak, külső gumiból (nevezzük még köpenynek) és belső gumiból ( nevezzük még tömlőnek).

A kerékpár tömlő feladata a felni és a köpeny közötti részen található levegő megtartása oly módon, hogy biztos, mégis rugalmas kapcsolatot biztosítson a kerékpár és az út között. A kerékpár tömlő a köpenyen belül helyezkedik el, és a levegőt tartja meg, ami a kerekek pumpálásakor biztosítja a szükséges nyomást a külsőn belül. A kerékpár tömlők méretükben is különböznek. A méret jellemzően a köpeny oldalán található, például 26 x 2,10 – 2,40 (54/60 – 559). A kerékpár tömlők szelep típusa is különbözhet. A három leggyakoribb típus a Presta (vagy francia), rövidítése FV szelep, a Schrader (vagy autós), rövidítése az AV szelep és a Normál (hagyományos), rövidítése a DV szelep. A választás a kerékpár felnijéhez igazodik. Általában két lyuk méret van, az kisebb a francia (FV), a nagyobb lyuk az autós (AV) és a normál (DV).

A kerékpárkerekek gumiabroncsának külső rétege, amely közvetlenül érintkezik az útfelülettel, a kerékpár köpeny (külső gumi). A köpenynek számos jellemzője van, amelyek befolyásolják a teljesítményt, a tapadást, a teherbírást és a kényelmet. A kerékpár köpeny méretét a külső gumi oldalán található jelölés mutatja, például 26X1,95 (54-559). A két szám a kerékméretet és a köpeny szélességét jelzi, az első colban, a zárójelben lévő miliméterben. A köpenyek mintázata, vagy profilja, fontos szerepet játszik a tapadásban és a kezelhetőségben. A kerékpár köpenyek különböző típusokban léteznek az eltérő felhasználási területekhez. Például: Országúti köpenyek: Alacsony gördülési ellenállással és sima középső sávval rendelkeznek a sebesség és hatékonyság érdekében. Hegyi (MTB) köpenyek: Durvább profil mintázattal rendelkeznek, hogy jobb tapadást és kezelhetőséget biztosítsanak terepkerékpározás során. Cross/Gravel köpenyek: Az út és az off-road közötti keverékhez kialakított köpenyek, a különböző terepviszonyokhoz alkalmazkodva. Trekking/Urban köpenyek: A mindennapi kerékpározáshoz és városi környezethez kialakított köpenyek. Néhány köpeny defektálló bevonattal rendelkezik, amely segíthet a defekt elleni védelemben. Ezek a köpenyek gyakran strapabíróbbak és ellenállóbbak a szúrásokkal és kisebb sérülésekkel szemben. Egyes modern köpenyek lehetnek tubeless-kompatibilisek, amelyek a belső tömlő nélküli rendszerekhez használhatók.

A kerékpár köpenyek kiválasztásakor fontos figyelembe venni a kerékpár típusát, a tervezett használatot, az útviszonyokat és az egyéni preferenciákat. A megfelelő köpeny kiválasztása javíthatja a kerékpár teljesítményét és kényelmét.