A kerékpároknak számos típusa létezik, amelyek különböző célra és környezethez vannak tervezve. A leggyakoribb típusok közé tartoznak az országúti kerékpárok, hegyi kerékpárok (MTB), városi kerékpárok, trekking kerékpárok, cross kerékpárok, gravel kerékpárok, folding kerékpárok, BMX kerékpárok és ezeknek az elektromos változatai.

Országúti kerékpár: Könnyű, aerodinamikus kerékpár, amelyet elsősorban aszfaltúton történő gyors és hosszabb távú kerékpározáshoz terveztek. Hegyi kerékpár (MTB): Terepre tervezett robosztus vázzal, teleszkópokkal, széles gumikkal rendelkező kerékpár, amely alkalmas hegyi ösvényeken, erdőkben és hegyvidéki területeken történő kerékpározásra. Trekking kerékpár: Sokoldalú kerékpár, amely alkalmas mind aszfalton, mind enyhén terepen való kerékpározásra. Általában tartozik hozzá csomagtartó és sárvédő. Városi kerékpár: Kényelmes üléssel és általában magas kormánnyal rendelkező kerékpár, amely ideális a kényelmes városi közlekedéshez. Gyakran tartalmaz kiegészítőket, mint a lámpák és a csomagtartók. Gravel kerékpár: Hibrid típus, amely az országúti és hegyi kerékpárok elemeit kombinálja. Kiváló választás versenyzéshez és terepjárásra egyaránt. Elektromos kerékpár: Olyan kerékpár, amely elektromos motorral rendelkezik, amely segíti a vezetőt a pedálozás során. A motor általában akkumulátorral működik.

A kerékpár népszerű közlekedési eszköz, szabadidős tevékenység és sportág is. A kerékpározás sok ember számára fontos kikapcsolódási forma, valamint környezetbarát közlekedési mód.